Adaptogenen & Vitaminen.

verschil en aanvulling

|n deze blog alles over de krachtige combinatie van adaptogenen en vitaminen. Terwijl we allemaal proberen ons gezond en energiek te voelen te midden van de hectiek van het dagelijks leven, kan deze combinatie precies zijn wat we nodig hebben.

Adaptogenen zijn de wondermiddelen uit de plantenwereld die ons helpen beter om te gaan met stress en onze balans te behouden. Vitaminen zijn de onmisbare voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Wanneer je deze twee samenbrengt, ontstaat er een synergie die je gezondheid naar een hoger niveau kan tillen.

In deze blog gaan we dieper in op hoe adaptogenen en vitaminen elkaar aanvullen. We delen tips over hoe je ze eenvoudig in je dagelijkse routine kunt opnemen en bespreken specifieke combinaties die je welzijn kunnen verbeteren. 

Lees verder om meer te leren en jezelf te inspireren!

Ashwagandha Awaken by Nature
Adaptogenen zijn natuurlijke stoffen, meestal afkomstig uit planten, kruiden, paddenstoelen en wortels, die helpen het lichaam te beschermen tegen stress en de gevolgen daarvan. Omdat ze in hun natuurlijke vorm worden geconsumeerd, bevatten ze vaak een complex van bioactieve stoffen die samenwerken.

De bioactieve componenten in adaptogenen werken vaak synergetisch, wat betekent dat de combinatie van stoffen in hun natuurlijke vorm de werking en opneembaarheid kan verbeteren. Deze synergetische effecten kunnen de biologische beschikbaarheid (hoe goed een stof door het lichaam wordt opgenomen en gebruikt) van de adaptogenen verhogen.

Adaptogenen ondersteunen de homeostase, oftewel het natuurlijke evenwicht van het lichaam. Ze werken door het ondersteunen van de bijnieren, het immuunsysteem en andere lichaamsfuncties die betrokken zijn bij de stressrespons. Ze helpen het lichaam zich aan te passen aan fysieke, chemische en biologische stressoren. 

Onze paddenstoelen adaptogenen:
Lion’s Mane (gericht op hersenen) capsules en poeder
Cordyceps (gericht op uithoudingsvermogen/longen) poeder
Chaga (gericht op anti-oxidanten) capsules
Reishi capsules en poeder

*het verschil tussen onze poeders en capsules zit in het feit dat de capsules een extract van de paddenstoel bevatten en daarmee krachtiger in hun werking zijn.

Onze adaptogenen uit planten/wortels:
Ayurvedic Blend met Ashwagandha en Tulsi (holy basil)
Ashwagandha capsules
Non Coffee Blend met Maca
Feminine Blend met Shatavari

Vitaminen zijn organische verbindingen die het lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Ze zijn essentieel voor groei, ontwikkeling en het behoud van een goede gezondheid. Vitaminen spelen specifieke rollen in het lichaam. Ze zijn betrokken bij een breed scala aan fysiologische processen, zoals het ondersteunen van het immuunsysteem, de botgroei, de bloedstolling, en het omzetten van voedsel in energie.

Vitaminen worden onderverdeeld in twee hoofdtypen op basis van hun oplosbaarheid:

In water oplosbare vitaminen (zoals vitamine C en de B-vitaminen): Deze worden meestal gemakkelijk opgenomen door het lichaam en het overschot wordt uitgescheiden via de urine. Dit betekent dat ze regelmatig moeten worden aangevuld via de voeding.

In vet oplosbare vitaminen (zoals vitaminen A, D, E en K): Deze worden beter opgenomen wanneer ze worden geconsumeerd met vetrijke voedingsmiddelen. Ze kunnen in het lichaam worden opgeslagen, voornamelijk in de lever en het vetweefsel, en hoeven dus niet dagelijks te worden aangevuld.
Vitaminen kunnen zowel uit natuurlijke bronnen (zoals fruit, groenten, vlees, en zuivel) als synthetisch worden geproduceerd. Natuurlijke bronnen bevatten vaak cofactoren en andere voedingsstoffen die de opneembaarheid en effectiviteit van de vitaminen kunnen verbeteren.

Synthetische vitaminen kunnen minder effectief zijn als ze geïsoleerd worden genomen zonder de ondersteunende stoffen die in natuurlijke voedingsmiddelen aanwezig zijn. Sommige synthetische vormen van vitaminen worden echter speciaal ontworpen om goed opneembaar te zijn.

Adaptogenen en vitaminen kunnen goed gecombineerd worden en kunnen zelfs elkaars werking ondersteunen. Adaptogenen helpen het lichaam omgaan met stress, verbeteren de energie en ondersteunen de algehele balans. Vitaminen zorgen voor essentiële voedingsstoffen die nodig zijn voor de dagelijkse lichaamsfuncties en het behoud van een goede gezondheid. Samen bieden ze een uitgebreide ondersteuning voor zowel de fysieke als de mentale gezondheid, deze synergie kan leiden tot een betere algehele werking van het lichaam. 

Sommige vitaminen kunnen de opname en effectiviteit van adaptogenen verbeteren en vice versa. Bijvoorbeeld, vitamine C kan helpen bij de opname van ijzer uit kruiden.Adaptogenen helpen bij het reguleren van de stresshormonen, terwijl bepaalde vitaminen (zoals B-vitaminen en magnesium) de functie van het zenuwstelsel ondersteunen, wat kan helpen om stress en vermoeidheid te verminderen.

VOORBEELD COMBINATIES

Adaptogenen zoals ashwagandha gecombineerd met vitamine C kunnen samen helpen om het immuunsysteem te versterken en de stressrespons te reguleren.

Heilige basilicum (Tulsi) gecombineerd met magnesium kan helpen bij het ontspannen van het zenuwstelsel en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

Lion’s Mane bekend om zijn neuroprotectieve eigenschappen, kan helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie en het ondersteunen van de zenuwgroei, gecombineerd met B-Vitaminen: essentieel voor de energiestofwisseling en het ondersteunen van de hersenfunctie.

Cordyceps bekend om zijn energiestimulerende en immuunversterkende eigenschappen. Combineer met Vitamine C, een krachtige antioxidant die het immuunsysteem ondersteunt en helpt bij de opname van andere voedingsstoffen.

Chaga is rijk aan antioxidanten en bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen. combineer met vitamine D welke de botgezondheid ondersteunt en het immuunsysteem en de stemming verhoogt.

Reishi ondersteunt het immuunsysteem, helpt bij stressvermindering en bevordert de slaapkwaliteit. Combineer met vitamine B6, speelt een cruciale rol in de aanmaak van neurotransmitters zoals serotonine, die de stemming en slaap reguleren. Omdat Reishi ontspannende en kalmerende eigenschappen heeft, is het vaak het beste om het ‘s avonds in te nemen om te profiteren van de slaapbevorderende effecten.

Door deze krachtige adaptogenen en essentiële vitaminen te combineren, kun je een breed scala aan gezondheidsvoordelen ervaren en je algehele welzijn verbeteren. Drink voldoende water bij het nemen van je supplementen om de opname en effectiviteit te verbeteren. Begin met de aanbevolen doseringen en pas aan op basis van je behoeften en reactie. Neem je supplementen dagelijks en op een vast tijdstip voor de beste resultaten.

Leave a Comment