Herfst & Ashwagandha

Ayurvedic blend en capsules

Eerlijk is eerlijk. Ik verheug me op weer de kaarsjes aansteken, paddenstoelen zoeken in het bos, de geur van kaneel en speculaas in huis, warme sokken, met een dekentje voor de open haard en een kopje chai latte in m’n handen… ik heb m’n eerste verkoudheid daarentegen ook al weer te pakken en daarmee maak ik een switch in suppletie die ik in de zomer gebruik naar die ik graag in de herfst inzet. Zoals Cordyceps en Aswagandha.

Ashwagandha:

Ashwagandha (Withania somnifera) is een adaptogeen kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde, voornamelijk in India. De naam, ‘ashwagandha’, vertaalt zich in het Sanskriet naar ‘geur van het paard’, verwijzend naar de uitgesproken geur en de overtuiging dat het consumeren ervan de kracht en vitaliteit van een paard kan geven. Hoewel ashwagandha niet inherent gebonden is aan het herfstseizoen, biedt het verschillende potentiële voordelen die vooral in deze tijd van het jaar waardevol kunnen zijn.

Ashwagandha wordt beschouwd als een adaptogeen. Adaptogenen zijn een klasse kruiden en stoffen waarvan wordt aangenomen dat ze het lichaam helpen zich aan te passen aan stress, of deze nu fysiek, emotioneel of omgevingsgebonden van aard is. Er wordt aangenomen dat ze een normaliserend effect op het lichaam hebben en helpen verschillende fysiologische processen in evenwicht te brengen.

Ashwagandha wordt vaak een van de belangrijkste adaptogene kruiden in de traditionele Ayurvedische geneeskunde genoemd. Er wordt aangenomen dat het het lichaam helpt omgaan met stress door de stressresponssystemen van het lichaam te reguleren, inclusief de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA)-as.

Hier zijn enkele voordelen van ashwagandha die relevant kunnen zijn in het herfstseizoen:

1. **Stressvermindering**: De herfst kan een seizoen van verandering en overgang zijn, wat soms tot meer stress en angst kan leiden. Ashwagandha staat bekend om zijn adaptogene eigenschappen, wat betekent dat het het lichaam kan helpen zich beter aan te passen aan stress en deze effectiever te beheersen. Het kan een gevoel van kalmte en ontspanning bevorderen.

2. **Immuunondersteuning**: Naarmate het weer kouder wordt, zijn mensen vatbaarder voor verkoudheid en griep. Ashwagandha wordt in verband gebracht met immuunversterkende eigenschappen, die kunnen helpen het immuunsysteem te ondersteunen en het risico op ziekte tijdens het herfstseizoen te verminderen.

3. **Verbeterde slaap**: De dagen worden korter in de herfst en de overgang naar zomertijd kan het slaappatroon verstoren. Ashwagandha staat bekend om zijn potentieel om de slaapkwaliteit te verbeteren en te helpen bij slapeloosheid, waardoor het bijzonder gunstig is voor degenen die tijdens dit seizoen moeite hebben met slapen.

4. **Verbeterde energie en vitaliteit**: Er wordt aangenomen dat Ashwagandha het energieniveau en de vitaliteit verhoogt. Naarmate de dagen korter en donkerder worden, kunnen sommige mensen een verminderd energieniveau ervaren, en ashwagandha kan deze vermoeidheid helpen tegengaan.

5. **Stemmingregulatie**: Seizoensveranderingen kunnen de stemming beïnvloeden, en sommige mensen kunnen tijdens de herfst symptomen van Seasonal Affective Disorder (SAD) ervaren. De potentiële stemmingsbalancerende effecten van Ashwagandha kunnen de symptomen van milde depressie en angst helpen verlichten.

6. **Algemene gezondheid**: Koeler weer kan bij sommige mensen de gewrichtsklachten verergeren. Ashwagandha heeft ontstekingsremmende eigenschappen die gewrichtsontstekingen en ongemak kunnen helpen verminderen.

7. **Cognitieve functie**: Ashwagandha kan de cognitieve functie ondersteunen en het geheugen en de concentratie helpen verbeteren. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen die last hebben van herfst gerelateerde mentale mist.

8. **Hormonale balans**: Er wordt aangenomen dat Ashwagandha een positieve invloed heeft op de hormonale balans, vooral bij vrouwen. Het kan helpen bij het reguleren van hormonen en het verlichten van de symptomen die gepaard gaan met hormonale schommelingen.

CHAI LATTE met ASHWAGANDHA:
Ik heb een heerlijk en eenvoudig recept voor een Ashwagandha Chai Latte gemaakt, een warme en rustgevende drank die de voordelen van Ashwagandha combineert met de warme spicy smaken van chai-kruiden. Dit recept is perfect voor de herfst als je zin hebt in een gezellig en verwarmend drankje:

– 1 kopje melk (zuivel- of plantaardig, zoals amandel-, soja- of havermelk)

– 1/2 kopje water

– 1 zakje zwarte thee (of 1-2 theelepels losse zwarte thee)

– 1 theelepel Ayurvedic Blend

– 1/2 theelepel gemalen kaneel

– 1/4 theelepel gemalen gember

– 1/4 theelepel gemalen kardemom

– Een snufje gemalen kruidnagel

– Een snufje gemalen zwarte peper (helpt bij de opname van Ashwagandha)

– 1-2 theelepels honing of zoetstof naar keuze (aanpassen aan smaak)

– Optioneel: een scheutje vanille-extract of een kaneelstokje ter garnering

1. Meng het water en de melk in een kleine pan. Verwarm het mengsel op middelhoog vuur tot het heet is maar niet kookt.

2. Voeg het zwarte theezakje (of losse thee) toe aan het melk- en watermengsel. Laat het ongeveer 3-5 minuten trekken, afhankelijk van de gewenste theesterkte. Verwijder het theezakje of zeef de losse thee eruit.

3. Voeg het Ashwagandha-poeder, gemalen kaneel, gemalen gember, gemalen kardemom, gemalen kruidnagel en gemalen zwarte peper toe aan de pan. Roer goed om de kruiden te combineren met het thee- en melkmengsel.

4. Verwarm het mengsel nog 2-3 minuten, zodat de smaken zich kunnen vermengen. Zorg ervoor dat het niet kookt.

5. Haal de pan van het vuur en zoet de chai latte met honing of een zoetmiddel naar keuze. Pas de zoetheid aan naar jouw smaak.

6. Voeg indien gewenst een scheutje vanille-extract toe voor extra smaak.

7. Giet de Ashwagandha Chai Latte in een mok en garneer eventueel met een kaneelstokje.

8. Laat de latte iets afkoelen voordat je geniet van de warme en geruststellende drank.

Deze Ashwagandha Chai Latte is niet alleen heerlijk, maar ook een geweldige manier om de adaptogene voordelen van Ashwagandha in je dagelijkse routine op te nemen. Het is perfect om van te genieten op een frisse herfstdag of als een ontspannend drankje in de avond.

Leave a Comment