Lion’s Mane als breinbooster

Op fora voor anti-agers en liefhebbers van nootropics vliegen de positieve berichten en praktijkervaringen met Hericium erinaceus – ook wel Lion’s Mane of Yambushitake – je om de oren.

De Lion’s Mane (Yambushitake) is een eetbare paddenstoel, die in een land als Japan op grote schaal gekweekt en gegeten wordt. Stoffen in de Lion’s Mane, zoals hericenone en erinacine, imiteren en versterken de werking van groeifactoren als Nerve Growth Factor [NGF] en Brain-Derived Nerve Factor [BDNF]1 en laten hersencellen daardoor meer connecties met elkaar maken.2 Daarnaast deze verbindingen bij proefdieren het herstel van beschadigde zenuwbanen.3  

Gebruikers van supplementen met Lion’s Mane rapporteren dat hun hersenen beter functioneren. Ze denken sneller, schakelen makkelijker mentaal om, reageren sneller en nemen informatie op. Het is niet raar dat sommige bedrijven Lion’s Mane in producten voor gamers stoppen.

Studie
In 2009 publiceerden Japanse onderzoekers, verbonden aan de paddenstoelenproducent Hokuto, een kleine humane studie waarin 15 proefpersonen van 50-80 jaar gedurende 16 weken elke dag 1 gram gedroogd Lion’s Mane poeder slikten. Nog eens 15 andere proefpersonen slikten een placebo.

Voor, tijdens en na de suppletie bestudeerden de onderzoekers de proefpersonen met een vragenlijst waarmee psychiaters en gerontologen kunnen meten of iemand dement is. De proefpersonen waarmee de onderzoekers experimenteerden waren nog lang niet dement, maar soms wel een beetje vergeetachtig en verstrooid. De gevolgen van mentale veroudering, aldus de onderzoekers.

Resultaten
Het duurde 8 weken totdat de effecten zichtbaar werden, maar suppletie met Lion’s Mane verhoogde de scores. Toen de proefpersonen stopten met gebruiken, zakten de scores weer terug.

Conclusie
The results obtained in this study suggest that Lion’s Mane (Yamabushitake) is effective in improving mild cognitive impairment“, schrijven de onderzoekers.

Bronnen:

Bron artikel  Egogenics.org

Bron onderzoek Phytother Res. 2009 Mar;23(3):367-72.

1 [Cytotechnology. 2002 Sep;39(3):155-62.] 

2 [Int J Med Mushrooms. 2013;15(6):539-54.] 

3 [Chin J Integr Med. 2016 Oct;22(10):759-67.]

Meer:
Hericium erinaceus: de paddenstoel die het geheugen verbetert, maakt ook sporters fitter