Historie van Cacao Ceremonies

Ancient & Sacred tradition
PURE CACAO POWDER

Ixcacau (ook bekend als Ixcacao of Ix Cacao) is een Maya-godin die wordt geassocieerd met cacao. In de Maya-mythologie wordt ze vaak afgebeeld als een jonge vrouw of een slang, en wordt ze beschouwd als de beschermgod van de cacaoteelt, -verwerking en -consumptie.

Als de godin van de chocolade werd Ixcacau door de Maya's vereerd als een symbool van vruchtbaarheid, overvloed en voeding. Cacao werd beschouwd als een heilig ingrediënt en werd gebruikt in religieuze ceremonies, offers en als betaalmiddel in de Maya-samenleving. Men geloofde ook dat het genezende eigenschappen bezat en lustopwekkende eigenschappen had.

Tegenwoordig wordt Ixcacau nog steeds geëerd en gevierd in sommige Maya-gemeenschappen in Meso-Amerika. Ze blijven cacao verbouwen en behouden de traditionele methoden voor het maken van chocolade, waarmee ze hulde brengen aan de godin die zo'n belangrijke rol speelde in hun culturele en culinaire erfgoed.

Cacao-ceremonies hebben een lange culturele geschiedenis en een belangrijke betekenis in verschillende inheemse tradities, met name in de regio’s waar cacao inheems is, zoals Midden- en Zuid-Amerika. Hier is een overzicht van hun traditionele betekenis en culturele geschiedenis:

  1. Oude Meso-Amerikaanse oorsprong: cacao wordt al duizenden jaren verbouwd en geconsumeerd door inheemse volkeren in Meso-Amerika. De beschavingen van de Olmeken, Maya’s en Azteken beschouwden cacao als een heilige plant met goddelijke eigenschappen. Het werd geassocieerd met vruchtbaarheid, overvloed en goddelijke wijsheid.
  2. Spirituele verbinding: cacao werd gezien als een brug tussen de fysieke en spirituele rijken, waardoor individuen verbinding konden maken met zowel de natuurlijke wereld als het goddelijke. Het werd vaak gebruikt bij religieuze rituelen, als offer aan goden en als hulpmiddel voor innerlijke verkenning en spirituele groei.
  3. Genezende en geneeskrachtige eigenschappen: cacao werd verondersteld geneeskrachtige eigenschappen te bezitten. Het werd gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen, zoals spijsverteringsproblemen, vermoeidheid en emotionele onevenwichtigheden. Theobromine en andere verbindingen in cacao stonden bekend om hun stimulerende en stemmingsverbeterende effecten.
  4. Transformatie en viering: cacao-ceremonies werden gehouden tijdens belangrijke levensgebeurtenissen, zoals geboorten, huwelijken en sterfgevallen. Deze ceremonies waren bedoeld om zegeningen, bescherming en transformatie op te roepen. Cacao werd ook geserveerd in gemeenschapsbijeenkomsten, waar de cycli van het leven, de natuur en de oogst werden gevierd.
  5. Verbinding en eenheid: cacao-ceremonies legden de nadruk op participatie van de gemeenschap en het bevorderen van verbindingen. Door samen cacao te drinken, probeerden individuen een gevoel van eenheid, harmonie en gedeelde ervaring te creëren. Het werd gezien als een middel om sociale banden te versterken en gemeenschappen op te bouwen.
  6. Sjamanistische praktijken: In bepaalde inheemse culturen werden cacao ceremonies uitgevoerd door sjamanen of spirituele leiders die de energie en hulp van de plant gebruikten om genezing, waarzeggerij en spirituele begeleiding te vergemakkelijken. Bij deze ceremonies werden vaak gezangen, gebeden en andere rituelen uitgevoerd, wat de transformerende ervaring versterkte.

In de afgelopen jaren hebben cacao ceremonies wereldwijd aan populariteit gewonnen, waarbij inheemse tradities vaak worden gecombineerd met moderne praktijken. De ceremonies zijn voor mensen een manier geworden om de rijke culturele geschiedenis van cacao te eren en er opnieuw verbinding mee te maken, de spirituele en helende eigenschappen ervan te ervaren en zich te verdiepen in persoonlijke introspectie en groei.

Onze pure Mexicaanse kwaliteit cacao kan gebruikt worden in ceremoniële setting: 33 – 42 gr per persoon. Let op: bekijk onze gebruiksvoorschriften voordat je een grotere ceremoniële dosis gaat gebruiken. Voor dit ritueel zijn we uitgegaan van een kleinere dosis.


Een heerlijk recept om mee te beginnen:
• 3 theelepeltjes Awaken by Nature Pure Cacao
• 1 theelepel vanille siroop
• mespuntje roze Himalayan zout
• mespuntje cayenne poeder
• 2 theelepeltjes kaneel
• a grote mok heet water of (plantaardige) melk
• honing of agave siroop

Tip: voeg een lepeltje Awaken Rozenpoeder toe voor extra liefde. Of! Een lepeltje Reishi voor extra ontspanning? Liever extra energie? Gebruik dan een lepeltje Lion’s Mane. De mogelijkheden zijn eindeloos, zo kun je ook de kwaliteiten van Blauwe Lotus toevoegen!

Cacao ceremonies worden al eeuwen gedaan door onze voorouders om tot innerlijke inzichten te komen en om hart en ziel open te stellen voor spirit & kosmos. Een ceremonie is “heilig” en dient in een fijne, veilige setting gedaan te worden. Neem je tijd en lees je van te voren in. Er zijn vele manieren om een cacao ceremonie te doen en ze hebben allen diepgaande werkingen, onderschat de kracht van de cacao niet. Ga altijd zorgvuldig te werk met aandacht voor dit prachtige liefdevolle medicijn. We hebben een prachtige Spotify Playlist samengesteld om helemaal in de sfeer te komen van jouw eigen ceremonie.

Leave a Comment