Ashwagandha

ayurvedische koninklijke wortel

Terwijl ik deze blog schrijf piept het zonnetje door de ramen naar binnen en kijk ik naar het ontluiken van de kersenbloesem in de bomen. Wat heerlijk, de lente is onderweg. Ik weet dat de winter een belangrijk onderdeel is in de cyclus van het leven toch verlang ik naar de beweging naar buiten, het is alsof je langzaam ontwaakt uit een winterslaap.

In deze blog wil ik je graag alles vertellen over een bijzondere wortel uit de Ayurveda: Ashwagandha. Een veelzijdig adaptogeen die je kan ondersteunen op allerlei manieren. Wij verkopen Ashwagandha in capsules en in onze Ayurvedic Blend.

Ashwagandha wordt ook wel ‘Indiase’ ginseng of ‘koninklijk’ genoemd omdat de adaptogene eigenschappen van ashwagandha lijken op die van ginseng. Ashwagandha heeft een brede werking, verbetert de conditie van lichaam en geest en draagt bij aan een gezond leven.

Ashwagandha gaat celveroudering tegen, is goed voor denken en geheugen, ondersteunt de glucose- en vetstofwisseling en heeft onder meer stressverlagende, angstremmende, antidepressieve, ontstekingsremmende, antimicrobiële, antioxidatieve, hormoonregulerende en spierversterkende effecten


Ashwagandha, ook bekend als Withania somnifera, is een wortel dat veel wordt gebruikt in de traditionele Indiase geneeskunde, Ayurveda. Het wordt vaak beschouwd als een adaptogeen vanwege zijn vermogen om het lichaam te helpen omgaan met stress en zich aan te passen aan veranderende omstandigheden. Ashwagandha wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn vele potentiële gezondheidsvoordelen.

De adaptogene kwaliteiten van ashwagandha verwijzen naar het vermogen om het lichaam te helpen zich aan te passen aan stress en het evenwicht te herstellen. Adaptogenen zijn stoffen die het vermogen van het lichaam om stress te beheersen en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden te verbeteren. Ze helpen het lichaam om te gaan met zowel fysieke als mentale stressoren, waardoor het zich beter kan aanpassen aan uitdagende situaties.

Het wordt vaak gebruikt om de algehele gezondheid en vitaliteit te ondersteunen, het immuunsysteem te versterken, de energieniveaus te verhogen, de mentale helderheid te verbeteren en de weerstand tegen stress te vergroten.

Veiligheid 

Ashwagandha is veilig binnen de aanbevolen doseringen en wordt al duizenden jaren gebruikt in geneeskundige tradities zoals ayurveda. Ashwagandha voldoet aan de eisen van een adaptogeen: het verlaagt stress geïnduceerde schade, is veilig in gebruik, ook bij hogere doseringen en langdurig gebruik, heeft geen negatieve bijwerkingen zoals ontwenningsverschijnselen en beïnvloedt lichaamsprocessen niet meer dan noodzakelijk. Er zijn geen significante bijwerkingen bekend, afgezien van een sporadisch geval van reversibele thyrotoxicose of leverschade. Mensen met hyperthyroïdie of een ernstige leverziekte wordt daarom aangeraden terughoudend te zijn met het gebruik van ashwagandha. Voorzichtigheid is ook geboden bij overgevoeligheid voor planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae), als je zwanger bent gebruik je Ashwagandha niet.

Bron: https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ashwagandha

Alle voordelen op een rijtje!

Stressvermindering: Adaptogenen zoals ashwagandha worden vaak gebruikt vanwege hun vermogen om de reactie van het lichaam op stress te helpen reguleren. Ze kunnen helpen bij het verminderen van de fysiologische reacties die worden geassocieerd met stress, zoals verhoogde cortisolniveaus.

Verbeterd welzijn: Ashwagandha wordt ook gebruikt om het algemene welzijn te bevorderen. Mensen nemen het vaak in supplementvorm om vermoeidheid te verminderen, energie te verhogen en de algehele vitaliteit te verbeteren.

Immuunsysteem ondersteuning: Ashwagandha kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, waardoor het lichaam beter in staat is om infecties en ziekten te bestrijden.

Cognitieve functie: Ashwagandha kan gunstig zijn voor de cognitieve functie, waaronder geheugen en concentratie. Het wordt soms gebruikt als een hersentonicum om de mentale helderheid te verbeteren.

Ontstekingsremmende eigenschappen: Ashwagandha wordt ook gewaardeerd vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen. Het kan helpen ontstekingen in het lichaam te verminderen, wat op zijn beurt verschillende gezondheidsvoordelen kan bieden.

Stemmingsverbetering: Sommige mensen nemen ashwagandha als een natuurlijke manier om de stemming te verbeteren en symptomen van angst en depressie te verminderen.

Leave a Comment