DE OVERGANG ALS INWIJDINGSRITE

Een Spirituele Reis van Moeder naar Wijze Vrouw

Deze blog zit al een aantal maanden te borrelen van binnen en ik verheug me om vandaag mijn denkwijze met je te delen. Ik, Noëlla ben 46 en je zou kunnen zeggen dat ik in de Overgangsfase zit van volwassen vrouw naar wijze vrouw. Tot dusver vind ik het een prachtige reis en geniet ik heel bewust van ieder moment die hoort bij deze, zoals ik het zie: inwijding.

Ik wilde er graag iets over delen met je in de hoop dat het je inspireert om deze, voor veel vrouwen ervaren als ‘lastige en moeilijke fase’  vanuit breder perspectief te benaderen en wellicht te zien als 1 van de belangrijkste overgangsfases in het leven van een vrouw waarin je de vruchten van al je wijsheid nog meer zult gaan delen met de wereld.

In deze mail neem ik je mee in een verhaal over vrouwen en de vele inwijdingen die we ervaren in ons leven. Dit doe ik vanuit de filosofie van de Maiden, Mother en Crone welke behoort tot de neopaganistische tradities, zoals Wicca en andere spirituele stromingen. Deze filosofie en symboliek zijn geïnspireerd op oude mythologieën en archetypen, en ze vertegenwoordigen verschillende inwijdingsfasen van het vrouwelijke leven en de cyclische aard van de natuur. 

Ik hoop dat dit spirituele perspectief je kan inspireren om de overgang te omarmen als een heilige reis van zelfontdekking en empowerment.

Maiden: Dit staat voor de jonge vrouwelijke fase, vaak geassocieerd met jeugdigheid, onafhankelijkheid, en het ontdekken van identiteit en potentieel. De Maiden wordt vaak geassocieerd met energie, creativiteit en nieuwe beginnen.

Mother: Dit vertegenwoordigt de volwassen vrouwelijke fase, gekenmerkt door vruchtbaarheid, moederschap, zorgzaamheid en het koesteren van anderen. De Mother staat symbool voor vruchtbaarheid, groei en het vervullen van levensdoelen.

Crone: Dit staat voor de oudere vrouwelijke fase, geassocieerd met wijsheid, ervaring, introspectie en spirituele diepgang. De Crone symboliseert wijsheid, transformatie en de acceptatie van de cyclische aard van het leven.

Art by: Indigo de Gaia 

De Overgang als Inwijdingsrite
Een Spirituele Reis van Moeder naar Wijze Vrouw

De overgang, ook wel bekend als de menopauze, is niet alleen een fysieke en emotionele fase in het leven van een vrouw, maar kan ook worden gezien als een diepgaande spirituele reis van transformatie. In veel spirituele tradities wordt de overgang beschouwd als een ritueel van overgang van het archetype van de moeder naar het archetype van de wijze vrouw, een reis van innerlijke groei, wijsheid en empowerment. Laten we eens kijken naar de overgang vanuit dit spirituele perspectief en hoe vrouwen deze fase van hun leven kunnen omarmen als een heilige reis van zelfontdekking.

De Moeder en de Wijze Vrouw: Archetypen van Vrouwelijke Kracht

In veel spirituele tradities worden vrouwen geassocieerd met verschillende archetypen die verschillende aspecten van vrouwelijke kracht vertegenwoordigen. De moeder staat vaak symbool voor vruchtbaarheid, verzorging en liefde, terwijl de wijze vrouw staat voor wijsheid, intuïtie en zelfkennis. De overgang markeert de overgang van het archetype van de moeder, waarbij de vrouw haar vruchtbare jaren achter zich laat, naar het archetype van de wijze vrouw, waarbij ze haar innerlijke wijsheid en kracht omarmt.

De overgang kan worden gezien als een tijd van diepe spirituele groei en transformatie, waarin vrouwen worden uitgenodigd om los te laten wat niet langer dient en hun innerlijke wijsheid en kracht te omarmen. Het is een tijd om naar binnen te keren, te reflecteren op het leven tot nu toe en de lessen te omarmen die zijn geleerd. Het is een tijd om de verbinding met de goddelijke bron te verdiepen en te putten uit de innerlijke kracht die in elke vrouw aanwezig is.

De Kracht van Loslaten en Verwelkomen
Net zoals de herfstbladeren loslaten om ruimte te maken voor nieuwe groei in de lente, zo nodigt de overgang vrouwen uit om los te laten wat niet langer dient en ruimte te maken voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Het is een tijd om te erkennen en te omarmen dat verandering een natuurlijk onderdeel is van het leven, en dat elke fase van het leven waardevol is en zijn eigen geschenken met zich meebrengt.

Het Pad van de Wijze Vrouw
Als vrouwen de overgang omarmen als een heilige reis van zelfontdekking en groei, kunnen ze zich openstellen voor de wijsheid en kracht die inherent zijn aan het archetype van de wijze vrouw. Het is een pad van zelfacceptatie, zelfliefde en zelfvertrouwen, waarbij vrouwen hun eigen innerlijke kompas volgen en hun eigen unieke pad in het leven creëren. Het is een tijd om te stralen in alle aspecten van vrouwelijke kracht en om te worden wie ze werkelijk zijn: wijze, krachtige en stralende wezens van licht en liefde.

Queen of Herbs
Shatavari

Ik zal niet ontkennen dat inwijdingen niet zonder slag of stoot verlopen en dat we naast de emotionele uitdagingen ook fysiek een behoorlijke transformatie ondergaan tijdens de Overgang van Volwassen naar Wijze vrouw.  De overgang wordt veroorzaakt door een afname van de productie van vrouwelijke geslachtshormonen, met name oestrogeen en progesteron. De verandering en hormoonschommelingen kunnen variëren van mild tot ernstig en kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven van een vrouw. 

Enkele veel voorkomende symptomen zijn: 
Opvliegers • Nachtelijk zweten • Stemmingsschommelingen • Slaapproblemen • Gewichtstoename • Vaginale droogheid • Botverlies.

Om je te ondersteunen tijdens deze inwijdingen ontwikkelden wij onze Feminine Blend met het adaptogeen Shatavari: natuurlijke ginseng voor vrouwen. Shatavari, bekend als de ‘Queen of Herbs’, helpt de natuurlijke hormooncycli te ondersteunen en is een belangrijke plant binnen de Ayurveda. Deze Organic Shatavari Feminine blend is een in het wild geoogst adaptogeen. Shatavari heeft een ontstekingsremmende en versterkende werking op de eierstokken en de baarmoeder. Het poeder wordt toegepast bij onvruchtbaarheid, menstruatie en menopauze klachten. 

Gebruik deze blend ter ondersteuning van menstruatieklachten, overgangsklachten, of om melkvorming te bevorderen tijdens en na je zwangerschap. Voeg 1 à 2 theelepels toe aan je smoothie in de ochtend: de smaak is heel erg zacht, combineer bijvoorbeeld met zoet fruit als banaan, framboos etc. Deze blend is mooi te combineren met onze Rozenpoeder of aan te vullen met Reishi “Queen of Mushrooms”.

Leave a Comment