BLAUWE LOTUS

En het para-sympatische systeem

De blauwe lotus, ook bekend als Nymphaea caerulea of de Egyptische lotus, is een waterlelie met historische en spirituele betekenis. Het wordt gebruikt vanwege de ontspannende en kalmerende eigenschappen en heeft invloed op het parasympathische zenuwstelsel.

Het parasympathische zenuwstelsel is een deel van het autonome zenuwstelsel dat verantwoordelijk is voor het bevorderen van rust, ontspanning en herstel. Eenmaal geactiveerd werkt het tegenovergesteld aan het sympathische zenuwstelsel, dat betrokken is bij de “vecht-of-vlucht”-reactie. Het parasympathische systeem is geassocieerd met een verlaagde hartslag, ontspanning van spieren, verbeterde spijsvertering en een algemene staat van kalmte.

De bloem van de blauwe lotus heeft bijzondere verbindingen, zoals alkaloïden en flavonoïden, welke ontspannende effecten hebben. Je kunt daarom onze blauwe lotus uitstekend voor je meditatie gebruiken, waarbij de ontspannende eigenschappen helpen bij het bereiken van een meer rustige staat van zijn.

Ook kun je een kopje Lotus thee zetten vlak voor je naar bed gaat om een nog diepere nachtrust te bereiken omdat de verbindingen in de bloem je parasympathische systeem activeren. Met andere woorden als je een drukke dag hebt gehad is het soms lastig je gedachten stil te zetten of je lichaam te ontspannen. Blauwe Lotus helpt beiden tot rust te komen waardoor je tot een diepere slaap kunt komen.

Extra ontspanning en genieten van Blauwe Lotus? We creëerden speciaal voor jou een prachtige Spotify lijst om dieper in je meditatie te kunnen zakken.

Mocht je geïnteresseerd zijn in de cultureel historische achtergrond van Blauwe Lotus lees dan dit blog waarin we je alles vertellen over deze bijzondere bloem.Wist je bijvoorbeeld dat Blauwe lotus van oudsher werd geassocieerd met het versterken van seksueel verlangen en opwinding? 

Leave a Comment