Feminine Blend

Queen of Herbs: Shatavari 

Deze week realiseerde ik me hoe prachtig het is hoe Moeder Natuur ons een volledige apotheek heeft geschonken aan medicinale kruiden, bloemen, planten, specerijen en paddenstoelen. Die realisatie kwam toen ik mijn keukenlaatje opentrok gevuld met al onze producten, ze lagen netjes opgesteld in een rijtje en het vervulde me van vreugde en liefde voor de natuur. 

In deze blog wil ik het graag met je hebben over de wonderlijke werking van SHATAVARI welke wij hebben verwerkt in ons mooie Feminine Blend met shatavari en ceylon kaneel, niet alleen heel erg lekker maar dus ook heel erg nuttig. Je leest het hieronder!

Shatavari:

Shatavari ook bekend als Asparagus racemosus, is een veelgebruikte kruidenwortel die voornamelijk voorkomt in India en andere delen van Zuidoost-Azië. De naam “Shatavari” is afgeleid van het Sanskriet en betekent “zij die honderd echtgenoten heeft”, wat verwijst naar de traditie van het kruid als een versterkend en ondersteunend middel voor vrouwen. Hieronder deel ik enkele van de manieren waarop Shatavari de hormoonhuishouding van vrouwen kan beïnvloeden en natuurlijk sluit ik af met een heerlijk recept met onze feminine blend.

Regulering van Oestrogeen: Shatavari wordt vaak beschouwd als een fyto-oestrogeen, wat betekent dat het verbindingen bevat die structureel lijken op het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Deze fyto-oestrogenen kunnen helpen om de oestrogeenbalans in het lichaam te ondersteunen, vooral tijdens de menopauze wanneer de oestrogeenproductie afneemt.

Menopauze Symptomen:Shatavari kan nuttig zijn voor vrouwen die de menopauze naderen of al in de menopauze zijn. Het kan helpen bij het verminderen van veel voorkomende symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die vaak het gevolg zijn van schommelingen in hormoonspiegels.

Regelmatige Menstruatie:Shatavari wordt soms gebruikt om de regelmaat van de menstruatiecyclus te bevorderen. Het kan helpen bij het verminderen van onregelmatige menstruatie en de pijn en ongemakken die soms gepaard gaan met menstruatie.

Vruchtbaarheid: Dit kruid kan de hormonen ondersteunen die betrokken zijn bij de vruchtbaarheid en de gezondheid van de eierstokken. Dit kan bijdragen aan een gezonde eisprong en het vergroten van de kansen op zwangerschap.

Hormonale Balans: Shatavari kan helpen bij het handhaven van een evenwichtige hormoonhuishouding in het lichaam. Dit kan nuttig zijn voor vrouwen die hormonale onevenwichtigheden ervaren, zoals het premenstrueel syndroom (PMS).

Borstvoeding:Shatavari wordt vaak gebruikt om de productie van moedermelk te stimuleren. Het kan nuttig zijn voor vrouwen die borstvoeding geven en hun melktoevoer willen verhogen.

Immuunsysteem: Shatavari kan het immuunsysteem ondersteunen, wat belangrijk is voor het behoud van de gezondheid van vrouwen.

Stress en Angst: Als adaptogeen kan Shatavari helpen bij het verminderen van stress en angst, waardoor men zich kalm en evenwichtig kan voelen.

Golden Milk
Met Shatavari 

Een zalig recept voor Golden Milk met Shatavari. Deze verwarmende drank is niet alleen heerlijk, maar biedt ook de voordelen van Shatavari en andere specerijen. Golden Milk staat bekend om zijn ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen, en Shatavari voegt een extra hormoonbalancerend element toe.

– 1 kopje melk (je kunt zuivel- of plantaardige melk gebruiken, zoals amandelmelk of kokosmelk)
– 1 eetlepel Shatavari Feminine Blend poeder
– 1/2 theelepel kurkuma
– 1/2 theelepel extra kaneel
– Een snufje gemalen zwarte peper (zwarte peper helpt bij de opname van kurkuma)
– Een snufje gemberpoeder
– Een snufje nootmuskaat 
– Een klein scheutje honing of ahornsiroop naar smaak

1. Giet de melk in een steelpan en verwarm deze op een laag vuur. Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.

2. Voeg de Feminine blend, kurkuma, kaneel, gemalen zwarte peper en eventueel gemberpoeder en nootmuskaat toe aan de melk.

3. Blijf roeren en verwarm de melk gedurende ongeveer 5-10 minuten totdat deze goed is verwarmd en de kruiden goed zijn vermengd.

4. Haal de pan van het vuur en giet de Golden Milk door een zeef om eventuele kruidresten te verwijderen.

5. Voeg naar smaak een klein scheutje honing of ahornsiroop toe.

6. Laat de drank even afkoelen voordat je ervan geniet.

Deze Golden Milk met Shatavari is een verwarmende en heerlijke manier om de voordelen van Shatavari in je dieet op te nemen. Het kan zowel ‘s ochtends als ‘s avonds worden gedronken. 

Leave a Comment