Sacred Ancient Ritual

herbal baths & steam

In mijn werk als mentor voor vrouwen werk ik heel graag met de producten van Awaken ter ondersteuning van transformatie processen. Ik heb een aantal ‘favorieten’ waaronder de Blauwe Lotus tinctuurCacao met Rozenpoeder EN al onze kruidenblends hebben een speciaal plekje in mijn hart. We creëerden de blends toen Awaken nog maar net begonnen was na een studie herbalisme. In deze blog wil ik je graag meer vertellen over het gebruik van de Sacred-, en Love Blend in een ritueel voor de yoni/baarmoeder.
Het woord “Yoni” is afkomstig uit het Sanskriet, daar heeft het woord “Yoni” verschillende betekenissen: het wordt vaak gebruikt om naar het vrouwelijke geslachtsorgaan te verwijzen, inclusief de vagina, baarmoeder en vulva. Het woord wordt ook gebruikt in de context van spiritualiteit, tantra en yoga om het vrouwelijke principe en de creatiekracht van het universum te symboliseren.

In de traditionele Indiase cultuur wordt de Yoni gezien als een symbool van vruchtbaarheid, creativiteit, wijsheid en goddelijke energie. Het wordt beschouwd als heilig en wordt vaak geassocieerd met godinnen zoals Shakti, de godin van energie en scheppingskracht. 

Onze SACRED BLEND is uitermate geschikt om te gebruiken in je afstemmingen en om meer in contact te komen met je baarmoeder en yoni. Deze kruiden gebruik je in je thee en kun je inzetten als ritueel of meditatie moment.

SACRED BLEND: Womb opener

Damiana is afkomstig van de Turnera diffusa plant, uit de regio’s van Centraal- en Zuid-Amerika. Elfenbloem komt van planten van het geslacht Epimedium, voornamelijk gevonden in Aziatische landen zoals China, Japan en Korea. Damiana bevat verschillende bioactieve stoffen, waaronder flavonoïden, terpenoïden, fenolen en etherische oliën. Elfenbloem bevat bioactieve stoffen zoals icariin, flavonoïden en fyto-oestrogenen. Hibiscus, ook bekend als Hibiscus rosa-sinensis, is een prachtige bloem afkomstig uit de tropische en subtropische regio’s over de hele wereld. Naast de esthetische aantrekkingskracht wordt hibiscus al eeuwenlang gewaardeerd vanwege de toepassingen in traditionele geneeskunde.

Damiana wordt traditioneel gebruikt als een afrodisiacum en tonicum, voornamelijk voor seksuele stimulatie en vitaliteit. Het wordt vaak gebruikt om het libido te verhogen, stress te verminderen en de algemene energie te verbeteren.

Elfenbloem: Elfenbloem wordt ook gebruikt als een afrodisiacum en tonicum, met vergelijkbare toepassingen als Damiana. Het wordt vaak gebruikt om het libido te verhogen, hormonale balans te ondersteunen en symptomen van de menopauze te verlichten.

Hibiscus wordt traditioneel gebruikt om de menstruatiecyclus te reguleren en menstruatieklachten te verminderen. Het kan helpen bij het verminderen van menstruatiepijn, krampen en onregelmatigheden in de cyclus. Hibiscus wordt tevens gebruikt als een natuurlijk diureticum, wat betekent dat het kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam. Dit kan nuttig zijn voor vrouwen die last hebben van vochtretentie en gezwollenheid, vooral tijdens bepaalde periodes van de menstruatiecyclus.

Yoni Steaming

heeft een lange geschiedenis en wordt al eeuwenlang toegepast in verschillende culturen over de hele wereld. Er zijn aanwijzingen dat het gebruik al duizenden jaren oud is.

Bij een Yoni Steam wordt een mengsel van kruiden in heet water geplaatst, waarna de stoom wordt opgevangen en gebruikt om de vagina en het omliggende gebied te stomen. De stoom kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, de spieren te ontspannen, gifstoffen te verwijderen en de gezondheid van de vagina te bevorderen.

In oude culturen, zoals die in Afrika, Azië en Zuid-Amerika, werd vaginale stoomtherapie vaak beoefend als onderdeel van rituelen en ceremonies rondom vrouwelijke gezondheid, vruchtbaarheid, bevalling en postpartumzorg. Het werd beschouwd als een heilige praktijk die vrouwen hielp om in contact te komen met hun lichaam, hun vrouwelijkheid te vieren en hun gezondheid te ondersteunen.

In de traditionele Chinese geneeskunde staat vaginale stoom bekend als “chai-yok” of “zuo yue zi” en wordt het al eeuwenlang gebruikt als een effectieve methode voor het behandelen van vrouwelijke aandoeningen, het reguleren van de menstruatiecyclus en het bevorderen van vruchtbaarheid. Het wordt ook beschouwd als een waardevolle vorm van postpartumzorg om het lichaam te helpen herstellen na de bevalling.

In Midden-Amerika werd vaginale stoomtherapie beoefend door inheemse volkeren zoals de Maya’s en de Azteken. Ze gebruikten lokale kruiden en planten om vaginale stoomrituelen uit te voeren die werden geassocieerd met reiniging, genezing en spirituele verbondenheid.

Hoewel de praktijk van vaginale stoomtherapie in de loop van de geschiedenis in sommige culturen in de vergetelheid is geraakt, heeft het de afgelopen decennia een heropleving gekend, vooral in alternatieve en holistische geneeskunde gemeenschappen over de hele wereld. Met onze LoveBlend kun je een prachtig yoni steam ritueel doen. Maar ook als voetenbadje, of als bloemenbad is de Loveblend heel erg geschikt. En natuurlijk als een heerlijk kopje thee tussendoor! Laat je intuïtie de vrije loop waar je dit zachte liefdevolle blend voor wilt gebruiken.

WERKING VAN YONI STEAMING:
De stoom kan helpen om de vagina en de baarmoederhals te reinigen door overtollige afscheiding, dode huidcellen en bacteriën te verwijderen.

De warme stoom kan de vaginale weefsels hydrateren en verzachten, waardoor droogheid en irritatie worden verminderd.

De warmte van de stoom kan helpen bij het ontspannen van de bekkenbodemspieren en het verminderen van spanning en krampen in het bekkengebied.

De stoom kan de bloedcirculatie naar de vagina en het bekkengebied verbeteren, wat kan helpen bij het bevorderen van genezing en het verminderen van menstruatiekrampen.

Yoni Steam wordt soms gebruikt als een natuurlijke methode voor het verlichten van menstruatiekrampen, het reguleren van de menstruatiecyclus en het verminderen van premenstruele symptomen.

Daarnaast kan het je emotioneel, energetisch en spiritueel ondersteunen om een diepere verbinding te maken met je yoni en baarmoeder.

Voor een Yoni Steam worden verschillende kruiden gebruikt, afhankelijk van de specifieke behoeften en voorkeuren van de persoon die het gebruikt. Enkele veelvoorkomende kruiden die worden gebruikt voor een Yoni Steam zijn onder andere:

Kamille: Kalmerend en ontstekingsremmend.
Lavendel: Ontspannend en geurig (Loveblend).
Rozenblaadjes: Verzachtend en hydraterend (Loveblend).

Calendula: Genezend en ontstekingsremmend.
Rozemarijn: Stimulerend en verkwikkend.
Damiana: Libidoverhogend en stimulerend.

HOE MAAK JE EEN YONI STEAM THUIS?
• Een grote kom of emmer die stevig genoeg is om warm water vast te houden.
• Een comfortabele stoel of een speciale Yoni Steam stoel.
• Gekozen kruidenmix voor Yoni Steam zoals onze LOVEBLEND
• Een waterkoker of pan om water te koken.
• Een handdoek of deken om jezelf te bedekken.

Breng water aan de kook: Vul een waterkoker of pan met voldoende water en breng het aan de kook. Zorg ervoor dat je genoeg water hebt om de kom of emmer voor de Yoni Steam te vullen.

Voeg de kruiden toe: Als het water kookt, voeg je de LOVEBLEND toe aan het water. Laat de kruiden enkele minuten in het kokende water trekken om de genezende eigenschappen te onttrekken.

Giet het kruidenwater in de kom of emmer: Giet het kokende kruidenwater voorzichtig in de kom of emmer die je hebt klaargezet voor de Yoni Steam. Zorg ervoor dat de kom of emmer stevig staat en veilig is om op te zitten.

Laat de stoom afkoelen: Laat het kruidenwater enkele minuten afkoelen tot een veilige temperatuur voor gebruik. Nooit de yoni steam gebruiken met kokend water! Test het water eerst met je vinger of pols of het niet te heet is. Wanneer de steam een aangename temperatuur heeft is hij klaar voor gebruik.

Neem plaats en bedek jezelf: Ga comfortabel zitten op de stoel boven de kom of emmer met het kruidenwater. Bedek jezelf met een handdoek of deken om de stoom vast te houden en om jezelf te beschermen tegen te veel warmteverlies.

Geniet van de stoom: Ontspan en adem rustig in en uit terwijl je de warme stoom van de Yoni Steam absorbeert. Je kunt deze tijd gebruiken om te mediteren, te reflecteren of gewoon te ontspannen. Je kunt onze SPOTIFY Feminine playlist opzetten om extra diep te kunnen verbinden.

Na ongeveer 15-30 minuten kun je voorzichtig opstaan en jezelf afdrogen. Het is fijn om na je ritueel nog even te journalen en in verbinding te ademen en rusten.

Het is belangrijk op te merken dat Yoni Steam voor sommige vrouwen mogelijk niet geschikt is, als je zwanger bent, borstvoeding geeft, een infectie hebt, menstrueert* of als je andere gezondheidsproblemen hebt. Raadpleeg in die gevallen een therapeut voordat je begint met het uitvoeren van een Yoni Steam.

*Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om een ​​Yoni Steam uit te voeren in de begin fase van je menstruatie (wel in de laatste dagen als bloed niet meer helder is). Dit komt omdat de warme stoom de bloedstroom kan verhogen en het proces van menstruatie kan verstoren.  

Leave a Comment